Konjički klub Varaždin '95

If your horse says no, you either asked the wrong question, or asked the question wrong.
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortailPortail  PretraľnikPretraľnik  Registracija  Login  

Share | 
 

 Dresurno jahanje

Go down 
Autor/icaPoruka
Lilika
Adminstratorica
Adminstratorica
avatar

Female
Broj postova : 4277
Age : 23
Location : trnovec-vž
Registration date : 22.12.2007

PostajNaslov: Dresurno jahanje   ned 16 oľu 2008 - 22:07

Ljepota i sklad slike koju pruža dresurni konj i njegov jahač već stoljećima plijene pozornost publike. Aristokratsko držanje jahaćeg para koji kao da lebdi, krećući se lepršavo uz zvukove glazbe, daje čarobnu sliku veze jahača i konja.


Dresurni sport iziskuje duži period priprema i rada s talentiranim konjem i jahačem. Za svoj prvi nastup konj se mora pripremati najmanje godinu dana. U svojoj četvrtoj godini života može prvi put nastupiti. Slijede godine i godine predanog rada. U dresurnom jahaćem sportu kategorije se dijele na E, A, L, LM i M, St. Georges, Intermedier I, II, III, Grand Prix, Grand Prix Special. Za uspjeh nastupa jahaćeg para najviše su odgovorni trener i školovani jahač, koji svakodnevno ulažu veliki trud u radu s “novim učenikom”.


Iznimno je važno postupno učiti figure i radnje te nikako ne preskakati kategorije, a sve to naravno uz veliku dozu strpljivosti, ljubavi i tolerancije.Vaš ljubimac s veseljem će učiti sve što mu date u zadatak, ali nikako ne smijete pretjerati sa željom za bržim uspjehom.


U razgovoru s trenerima, stručnjacima, sucima kao i čitajući dresurne knjige i revije shvatit ćete da se svaka radnja silom dobivena skupo plaća i vraća vaš rad nekoliko mjeseci unazad, dok neke greške ostaju jednostavno nepopravljive. Budete li pažljivo slušali svoje trenere, neće biti većih problema. Vjerujte im jer imaju veliko iskustvo i iza njih je veliki broj startanja i uspjeha.


Također ne morate čeznuti za vrhunskim konjima: i oni će jednoga dana doći na red. I vaš čupavi, bucmasti ljubimac odlično će se snaći na nižim utakmicama. Ne bojte se sudaca, oni će sa simpatijama nagraditi vaš trud i dati vam smjernice za budući rad.

Ponos koji sa sobom nose cilindar, frak, bijele rukavice bit će vam poticaj za predan rad, naravno uz podršku i budno oko vašeg trenera. Podrška i druženje s ostalim natjecateljima vrlo su važni u stjecanju samopouzdanja.


Posebno uzbuđenje zvuka sudačkog zvona dok očekujete prve taktove svoje čarobne glazbe koju ste mjesecima uvježbavali, program koji odjašite kao u snu... i osjećaj zadnjih taktova kad dolazite na srednju liniju kako bi se vaš ljubimac zaustavio uz zadnju notu glazbe... Spuštate glavu na pozdrav, nekoliko sekundi tišine, publika pljeskom odobrava nastup, suci diktiraju zadnje bilješke.


Godine i godine svakodnevnog rada, usponi i padovi, sreća, ponos, suze tuge ili sreće osjećaji su koji preplavljuju sve natjecatelje jahače, a sve radi tih pet minuta programa u kojima se ogleda sav njihov rad. To su trenuci koji vas zauvijek vežu uz jahaći sport, uz dresurne manježe, uz parkure, uz galopske i kasačke staze...


Dresurne kategorije

Kategorije i vrste turnira:
Pravila za nacionalne turnire u dresurnom jahanju, propisana Pravilnikom HKS-a, usklađena su s odredbama Međunarodne konjičke federacije-Federation Eqestre Internationale (FEI).
Na međunarodnim turnirima izravno se primjenjuju odredbe FEI pravilnika za dresurno jahanje

KATEGORIJE MEĐUNARODNIH TURNIRA u dres. jahanju: CDI, CDI*, CDI**,CDI***, CDI**** i CDI*****. Pravila na turnirima i rang sudaca određuje FEI.

KATEGORIJE NACIONALNIH TURNIRA u dresurnom jahanju: CDN-C, CDN-B i CDN-A.
Turniri kategorije CDN-C imaju županijski značaj i jednodnevni su turniri. Svrha im je popularizacija dresurnog sporta. Na tim se turnirima održavaju utakmice s obaveznim programima kategorija E i A, te najmanje jedna utakmica s programom kategorije L. Svi članovi sudačkoga vijeća mogu biti regionalni suci

Turniri kategorije CDN-B i maju regionalni značaj i jednodnevni su turniri. Njihova je namjera razvitak dresurnoga sporta u regiji. Na tim se turnirima održavaju utakmice s obveznim programima kategorija E, A i L te najmanje jedna utakmica s obaveznim pogramom kategorije LM ili M. Predsjednik sudačkog vijeća mora biti najmanje nacionalni sudac, dok ostali članovi vijeća mogu biti regionalni suci.

Turniri kategorije CDN-a imaju državni značaj i dvodnevni su turniri, a mogu se održavati i tijekom više dana. Njihova je namjera razvoj dresurnoga sporta na razini države. Na tim se turnirima održavaju utakmice s obveznim programima kategorija E, A, L, LM i M, a mogu se održavati i utakmice viših kategorija, prema FEI programima. Predsjednik sudačkoga vijeća moraju biti najmanje nacionalni suci

Nacionalni turniri na kojima se održavaju samo utakmice slobodnog programa revijalnoga su karaktera.


KATEGORIJE I VRSTE UTAKMICA

Na utakmicama u dresurnom jahanju provjeravaju se stupanj vještine jahača, dresurna uvježbanost konja te usklađenost natjecateljskoga para.
Za utakmice na nacionalnim turnirima HKS propisuje programe različitih kategorija, stupnjevane prema težini izvođenja, te izdaje Zbirku programa za dresurno jahanje. Na nacionalnim turnirima mogu se održavati samo utakmice s programima koje propisuje ili odobrava HKS.
Kategorije utakmice određuje ae prema kategoriji programa.


KATEGORIJE PROGRAMA ZA UTAKMICE na nacionalnim turnirima: E, A, L, LM i M
[Vrh] Go down
Magdalena
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 12961
Age : 23
Location : Beretinec - Vž
Opomene : ...
Registration date : 24.12.2007

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   ned 16 oľu 2008 - 22:12

dresura je zakon...kad vidiš sve te usklađene pokrete jahača i konja, prođu te trnci... Shocked

a još je ljepše vidjeti one profesionalne pokrete na glazbu...predivno...
[Vrh] Go down
Nikec
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 3288
Age : 23
Location : poso,kuca,birtija.
Registration date : 30.12.2007

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   pon 17 oľu 2008 - 8:26

Ja se najviše divim onima koji mogu izvesti neke dresurne figure a da jašu na bitlessu....

_________________
Dora is the angel who gave me my wings
The wings I need to jump high.
Dora showed me the true meaning of "friend",
Cony taught me to be myself, the beautiful person I am.
Cony taught me beauty and love..Dora and Cony,I love you..

[Vrh] Go down
my_love
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Broj postova : 2766
Age : 23
Location : U stali kod Ditch
Registration date : 16.01.2008

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   uto 18 oľu 2008 - 13:11

je zakon je, ali je i jaaako teska!
[Vrh] Go down
Magdalena
Moderator
Moderator
avatar

Female
Broj postova : 12961
Age : 23
Location : Beretinec - Vž
Opomene : ...
Registration date : 24.12.2007

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   sri 19 oľu 2008 - 20:44

treba biti profić za to sve...svaka im čast... :bravo:
[Vrh] Go down
my_love
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Broj postova : 2766
Age : 23
Location : U stali kod Ditch
Registration date : 16.01.2008

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   pet 21 oľu 2008 - 18:18

evo nesto sam nasla.....

Dresurno jahanje
Dresurno jahanje često se opisuje kao balet za konje te se izvodi u pješčanoj areni dimenzija 60 x 40 m. Još od renesanse dresurno jahanje se vrlo malo promijenilo, te vuče korijene od načina treniranja konja u vojsci. Da bi izveli niz kompliciranih pokreta koji se zahtijevaju u natjecanjima jahač i konj moraju biti savršeno usklađeni. Jahači nose odoru koja se sastoji od cilindra i fraka te jahače hlače i kožne jahače čizme. Pet sudaca prati izvođenje svakog jahača i konja te ocjenjuju svaki njihov pokret. Ocjenjuju se ljepota, sklad i izdašnost pokreta, te obučenost i koncentracija konja. Za vrijeme nastupa jahači moraju savršeno uspravno i mirno sjediti, a konj mora odgovarati na naredbe jahača koje on daje laganim pokretima. Tokom natjecanja jahači ne smiju govorit, tj. davati glasovne naredbe konju, također nije dozvoljeno ni korištenje bičeva. Natjecanje se održava u tri kruga, (Grand Prix, Grand Prix Special i Grand Prix Freestyleu) u prva dva kruga konj i jahač izvode zadane dresurne rutine kao što su figure osmice u tri različite brzine: korakom, kasom i galopom dok je treći, posljednji krug pojedinačnog natjecanja slobodni sastav gdje konj i jahač izvode vlastite vježbe po glazbi. Dressage Grand Prix Test je prvi krug natjecanja i traje dva dana. 25 najboljih konja i jahača kvalificira se za drugi krug, Dressage Grand Prix Special Test. Drugi krug sadrži iste pokrete i zadatke kao i prvi ali se trebaju izvesti u kraćem vremenu. U treći krug Grand Prix Freestyle Test ulazi 15 konja i jahača. Grand Prix Freestyle Test je prvi put održan 1996 godine na olimpijskim igrama u Atlanti. 1912. godine u Stocholmu natjecanje u dresuri sadržavalo je i skokove preko četiri prepone čija visina nije prelazila 1.10 m. U ekipnom natjecanju natječu se četiri jahača, a rezultati najbolja tri jahača se zbrajaju i te taj zbroj predstavlja njihov ekipni rezultat. Na olimpijskim igrama dresuri su posvećena četiri dana.
[Vrh] Go down
my_love
5. year of riding
5. year of riding
avatar

Broj postova : 2766
Age : 23
Location : U stali kod Ditch
Registration date : 16.01.2008

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   pet 21 oľu 2008 - 18:30

evo jos nesto, možda je i nesto isto...


DRESURNO JAHANJE
Dresurno jahanje vrši se u četverokutnom ograđenom manježu. Manjež u sebi ima slova (a, b, c, e, f, h, k, m) koja nam služe za bolju orijentaciju pri izvođenju dresurnih radnji. Znam, sad ćete se pitati kakvih dresurnih radnji. U dresurne radnje ulaze: mali krug, veliki krug, pirueta, promjena po dijagonali, po sredini, na desno i lijevo nazad, hod u nazad, izmjena hoda, kasa i galopa itd. Suci kod ocjenjivanja gledaju pokrete konja, jahačeve pokrete, radnje koje izvodimo. Kod dresurnog jahanja mora se što manje vidjeti jahačevi pokreti pri vođenju konja.


Pri izboru konja za dresuru mora se gledati da li je konj i njegovi pokreti lijepi za oko, da li se lako upravlja s njim tj. da li je okretljiv. Konj treba mirno sa sve četiri noge stajati, kad to jahač od njega traži. Najvažnije je da se konj ničega ne boji.


Postoji natjecanje u slobodnom i obaveznom sastavu. U slobodnom sastavu jahač sebi sam radi program, dok u obaveznom sastavu svi natjecatelji izvode isti program.


Na natjecanju jahač mora biti svečano obučen. Mora imati bijele jahaće hlače, bijelu košulju, bijelu ili crnu kravatu, crni sako, jahače čizme, jahaču kacigu. U slučaju da jahač nešto od toga nema, sudac ga ima pravo diskvalificirati.
[Vrh] Go down
Haflinger
4. year of riding
4. year of riding
avatar

Female
Broj postova : 1228
Age : 25
Location : Over the hills and far away
Registration date : 14.03.2008

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   pet 21 oľu 2008 - 18:45

[Vrh] Go down
http://kkvz95.forumotion.com/index.htm
Melita
3. year of riding
3. year of riding
avatar

Broj postova : 576
Age : 45
Registration date : 16.03.2008

PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   sub 22 oľu 2008 - 14:44

dency je napisao/la:
Dresurno jahanje je disciplina koja ima za predmet harmoničan psihofizički razvoj konja. Kao rezultat postiže se smirenost, mekoća, opuštenost kao i koncetrisan rad i kontakt sa jhačem. Svi ovi kvaliteti se ogledaju u lakoći pokreta, oslobođenosti prednjeg trupa, jer je više angažovan zadnji trup, a žvala se prihvata bez otpora. Krajnji rezultat dresurnog jahanja je da, kada posmatramo sa strane, sve deluje prirodno i rado. Hod konja je slobodan, regularan i opušten. Kas je slobodan, regularan i aktivan. Galop je pravilan, lagan i sa dobrom kadencom. Zadnji skočni zglobovi reaguju na svaki signal jahača i time daju lakoću ostalim delovima tela. U toku celog rada, pa i u stoju, konj mora biti na žvali (u naslonu). To znači da mu je zadnji trup pravilno postavljen, vrat manje ili više podignut i povijen i kada prihvata lak ali postojan kontakt sa žvalom. Glava je mirna, po pravilu blago ispred vertikale sa fleksibilnim potiljačno-vratnim delom kao najvišom tačkom vrata. Kadenca nastaje kao rezultat harmonije koju konj pokazuje pri regularnoj, balansiranoj i impulsivnoj kretnji. Ritam je sastavni deo kadence.


KRETNJE KONJA

U stoju konj mora da bude skoncetrisan na radnju, angažovan, nepokretan i prav, sa sopstvenom težinom distribuiranom podjednako na sve četiri noge i paralelnim prednjim, odnosno zadnjim nogama. Vrat treba da je uzdignut, potiljak postavljen visoko, linija čela lako ispred vertikalne linije. U stoju konj mora da jevu naslonu, sa lakim i mekim kontaktom sa rukama jahača i može lagano da žvaće žvalu i da bude spreman da krene na najmanji znak jahača. Stoj se postiže tako što jahač pojačanim dejstvom sedišta i listova tera konja napred uz sprečavajuće, meke ruke koje ga vraćaju na zadnji trup i tada se trenutno zaustavlja na traženom mestu. Hod je kretnja pri kojoj se kopita spuštaju na zemlju, jedna za drugim u četvorotaktnom ritmu. Postoje četiri vrste hoda: Prikupljen, srednji, produžen i slobodan hod.



Kas je dvotaktna kretnja u kojoj se smenjuju dijagonalno upareni ekstremiteti (prednja leva i zadnja desna i suprotno), odvojeni momentom suspenzije. Kvalitet kasa se određuje prema opštem utisku, regularnosti i elastičnosti koraka, koji zavise od opuštenosti i gipkosti leđa i stepena angažovanja zadnjih nogu prema sposobnosti da održava isti ritam, prirodni balans i pri promenama iz jedne vrste kasa u drugu. Postoje četiri vrste kasa: Prikupljen, radni, srednji i produžen.

Galop je kretnja u trotaktnom ritmu. Kvalitet galopa se određuje prema opštem utisku, regularnosti i lakoći dobro definisane trotaktne kretnje koja nastaje angažovanjem zadnjeg trupa sa jasnom angažovanošću peta i prihvatanjem kontakta sa žvalom i opušćenošću potiljka, kao i sposobnosti da se održi isti ritam i prirodan balans pri prelasku iz jedne vrste galopa u drugu. Postoje četiri vrste galopa: Prikupljen, radni, srednji i produženi.
DRESURNE RADNJE

Šanžman – Ova promena vodeće noge je u tesnoj vezi sa momentom suspenzije u vazduhu koja prati svaki korak. Šanžman se može izvoditi u serijama na svakih četiri, tri, dva ili svaki korak. Konj u seriji promena ostaje lak, smiren i prav, sa dobrim impulsom, održavajući isti ritam i balans kroz celu seriju promena.

Odstupanje je kretnja u nazad, pri kojoj se noge odižu i spuštaju od zemlje, skoro istovremeno, u dijagonalnim parovima.

Prelasci – Promene ritma i brzine treba da budu jasno pokazane na zadatom slovu, da su brzo i precizno izvedene, ali u kontinuietu, tečno. Konj treba da je u naslonu, lak na žvali i smiren i da sve vreme ima korektno držanje. Isto se odnosi na sve prelaske.

Poluparada – Predstavlja skoro nevidljivo, istovremeno i usklađeno dejstvo sedišta, listova i ruku jahača, sa namerom da se poveća pažnja i balans konja pre izvođenja neke radnje ili prelaska. Promene pravca – Od konja se traži da prilagodi savijenost svoga tela zamišljenom luku putanje po kojoj se kreće i odgovarajući na sva dejstva jahača, bez opiranja, promene ritma ili brzine.
FIGURE

Mali krug je krug 6/8/10 metara u prečniku. Ukoliko ima više od 10 metara koristi se termin krug. Serpentine se sastojeod polukrugova povezanih pravim linijama. Osmicaje figura koja se sastoji od dva mala kruga iste veličine koji se spajaju u centru.

EDIT:maknula sam plava slova jer se nevide Wink

Dency
[Vrh] Go down
Sponsored content




PostajNaslov: Re: Dresurno jahanje   

[Vrh] Go down
 
Dresurno jahanje
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Konjički klub Varaždin '95 :: KONJ&JAHAČ :: Vrste jahanja :: Dresurno jahanje-
Forum(o)Bir: